4 Langkah dan Tips Beli Rumah Pertama di Malaysia

Jika anda tidak pernah membeli hartanah dan tertanya-tanya bagaimana cara kira loan rumah dan bagaimanakah proses pembelian rumah. Membeli hartanah sememangnya merupakan satu keputusan yang besar dalam hidup anda dan keseluruhan proses boleh mengambil masa yang lama. Di sini adalah tips beli rumah pertama sebagai rujukan untuk anda.

 rumah mampu milik selangor

Langkah 1: Mencari Rumah yang Sesuai

Langkah utama untuk beli rumah pertama yang perlu anda lakukan adalah untuk mencari rumah yang memenuhi semua keperluan anda. Setiap individu mempunyai keperluan yang tersendiri. Ia semua bergantung kepada sama ada anda membeli hartanah untuk pelaburan atau untuk hidup anda sendiri, keperluan juga mungkin berbeza.

Jika anda mempunyai masalah membuat keputusan antara jenis hartanah untuk dibeli, anda boleh melayari laman sesawang untuk memilih tapak tanah atau harta bertingkat tinggi.

Langkah 2: Mendapatkan Tawaran Yang Berbaloi

Apabila anda telah menemui hartanah yang betul, anda akan diminta untuk membayar 2% hingga 3% yuran tempahan kepada pemaju hartanah atau ejen hartanah dan resit tempahan akan diberikan kepada anda.

Dalam tempoh 14 hari dari hari ini, anda akan diminta untuk menandatangani Perjanjian Jual Beli dan membayar 7% baki – 8% daripada deposit, bergantung kepada jumlah pinjaman yang anda boleh mendapatkan.

Dalam sesetengah contoh di mana penilaian hartanah adalah lebih rendah daripada jumlah pembelian hartanah, pihak bank hanya akan meluluskan pinjaman perumahan sehingga 90% daripada jumlah penilaian.

Oleh itu, anda perlu membayar baki antara harga pembelian hartanah dan jumlah pinjaman. Oleh itu, anda amat digalakkan untuk mendapatkan pembiayaan anda dalam 14 hari yang anda tidak tahu jumlah pinjaman yang akan diluluskan.

 pinjaman peribadi islamik

Langkah 3:. Mendapatkan Pinjaman

Selain daripada mencari hartanah yang tepat, Melakukan pinjaman peribadi merupakan bahagian yang paling memakan masa. Anda perlu mendapatkan pinjaman daripada pihak bank yang samada mengenakan faedah yang paling rendah atau mempunyai ciri-ciri pinjaman islamik yang menarik atau yang paling berbaloi untuk anda.

Semasa proses ini, anda perlu mengemukakan borang permohonan bersama-sama dengan semua dokumen sokongan seperti salinan kad pengenalan, slip gaji, penyata KWSP, resit anda membuat tempahan dan lain-lain kepada pihak bank.

Pihak bank akan menilai profil kredit anda untuk menentukan sama ada mereka mahu untuk meluluskan atau menolak permohonan anda dengan melakukan kalkulator loan rumah. Sekiranya pihak bank memutuskan untuk meluluskan pinjaman, mereka akan mengeluarkan Surat Tawaran yang anda perlu daftar masuk penerimaan.

 pengeluaran kwsp untuk beli rumah

Langkah 4: Menerima Tawaran Terbaik

Anda perlu melantik seorang peguam untuk melaksanakan perjanjian S&P serta perjanjian pinjaman supaya tawaran anda diterima sah di sisi undang-undang. Ia juga bergantung kepada faktor-faktor tertentu, anda mungkin perlu untuk melaksanakan Perjanjian S & P anda dan Perjanjian Pinjaman dengan peguam cara yang berbeza.

Sebaik sahaja anda telah menandatangani perjanjian untuk rumah mampu milik, peguam akan mengemukakan setem perjanjian itu di mana anda dikehendaki membayar duti setem serta bayaran guaman dan melaksanakan pendaftaran pindahan di Pejabat Tanah Pendaftaran.

Selain itu, pendaftaran pemindahan hak milik tanah kadang-kadang boleh mengambil masa sehingga setahun untuk disiapkan. Walau bagaimanapun, dalam keadaan biasa, ia tidak seharusnya mengambil lebih daripada 3 bulan. Setelah segala-galanya telah selesai, bank akan membayar jumlah pinjaman kepada penjual dan kekunci akan dihantar kepada anda. Ini melengkapkan keseluruhan proses di mana anda berada kini secara rasmi pemilik harta itu tanpa pengeluaran KWSP untuk beli rumah idaman anda.

Bagaimanapun, berhati-hatilah dengan penilaian hartanah. Hanya kerana anda membeli rumah pada harga tertentu tidak bermakna bank akan nilai harta pada harga yang sama. Pihak bank biasanya hanya boleh memberi pinjaman sehingga 90% daripada harga belian atau penilaian itu, yang mana lebih rendah. Jadi jika penilaian adalah kurang daripada harga pembelian anda, anda mungkin perlu menambah perbezaan dalam tunai!